Gel blysyre kontra lithium batterier

Egetforbruget fra et standard netopkoblet system kan være så lavt som 30%. Dette skyldes hovedsageligt det forhold at produktion og forbrug ikke altid sker på samme tid. For bedre at kunne udnytte produktionen så er lagring af den energi som ikke bruges straks nødvendigt.

Mange har mulighed for at lagre energi i form af varme i en vandring f eks en stor akkummeringstank men i alle andre tilfælde gemmes energien i en batteribank. Det mest gængse lagring af elektricitet er i batterier. Til det formål har vi blysyre eller lithiumbatterier.

Begge batterierteknologier har den store ulempe at de nedslidende under brug dvs at hver gang vi lader og aflader et batteri så afkorter vi batteriets levetid. Blysyre batterier kan give 400-800 fuld cykler inden de skal udskiftes mens den nyere lithium teknologi kan tåle 3000-8000 cyclus inden de også må give op. Prisen følger også efter.

Et gelbatterie på 100Ah kan købes til under Dkr. 2.000, hvorimod lithium på 100Ah findes sjældent under Dkr. 4500. Levetiden tager i betragtning så er de to teknologier efterhånden ved at udligne hinanden hvad økonomi angår.

ANBEFALET OPSLAG